“Voetbal is een mannensport en als je homo bent, is het heel moeilijk daarvoor uit te komen. Iedereen moet kunnen zijn wie hij is.”
Patrick Kluivert, voormalig Nederlands profvoetballer
03. Holebiseksualiteit wordt bespreekbaar in alle geledingen van het voetbal
Dit actieplan wil holebiseksualiteit binnen de federaties, clubs, clubbesturen, onder de supporters,... bespreekbaar maken. Niet alleen via de campagne, maar ook via de communicatiekanalen van de federaties en voetbalclubs. Zij nemen hun voorbeeldfunctie op door in hun eigen communicatie aandacht te besteden aan discriminatie op grond van seksuele identiteit in het kader van een open en tolerante club voor iedereen.
actie
- De verschillende partners werken mee aan de verspreiding van de campagne.
- De Toolkit wordt gepromoot via de communicatiekanalen van de partners:
- Football+ Foundation plaatst de Toolkit op haar online platform van goede praktijken.
- Websites van Koninklijke Belgische Voetbalbond, Voetbalfederatie Vlaanderen, Koninklijke Vlaamse Voetbalbond, Vlaamse Sportfederatie, Fluitje van een cent, Panathlon Vlaanderen, Departement Sport van de Vlaamse overheid.
- Nieuwsbrief Sport voor Allen (Departement Sport, Vlaamse overheid).
- De websitewww.laagdrempeligesportclub.be geeft tips voor clubs en clubbesturen omtrent communicatie, begeleiding, ouderbetrokkenheid, etc. Deze richtlijnen zullen gescreend worden op seksuele diversiteit.
- Dynamo-project: In de interactieve workshop ‘R.E.S.P.E.C.T. in je sportclub’ wordt o.a. onder de loep genomen welke bijstand of steun noodzakelijk is bij ernstige vormen van intimidatie, discriminatie, pesten, alcoholmisbruik, vandalisme en mogelijk geweld. Tijdens deze bijscholing wordt ook stilgestaan bij respect voor personen met een andere seksuele geaardheid. www.dynamoproject.be
- Gelijke Kansen in Vlaanderen levert geregeld input om via de websites en nieuwsbrieven van de partners, Twitter en andere sociale media over holebiseksualiteit in het voetbal te berichten.